dilluns, 29 de juny del 2015

Revetlla de Sant Joan al Centre de Dia "Les Teixidores"

El 22 de juny, avançant-nos un dia a la Revetlla de Sant Joan, vam decidir celebrar la nostra pròpia revetlla.

La Nit de Sant Joan és una festivitat cristiana, si bé coincideix amb altres festes d'origen pagà (Litha) celebrades el 21 de juny (solstici), en la qual se solen encendre fogueres o focs, lligada amb les celebracions en què es festejava l'arribada del solstici d'estiu, el 21 de juny en l'hemisferi nord, el ritu principal consisteix en encendre una foguera. La finalitat d'aquest ritu era "donar més força al sol", que a partir d'aquests dies anava fent-se més "feble" -els dies es van fent més curts fins al solstici d'hivern-.

A Catalunya, com mana la nostra tradició a part de fogueres, es tiren coets i petards, s'organitzen balls fins a la matinada i es menja coca, un deliciós producte de rebosteria que s'elabora fent un munt amb la farina , en el centre s'afegeixen el sucre, els ous, la sal, el llevat, la ratlladura de pela de llimona i la mantega de porc. Es barreja bé amb els dits, afegint a poc a poc llet o aigua, i es pasta fins a obtenir una massa homogènia que no s'enganxi a les mans. Es deixa reposar i s'estira amb el corró fins a obtenir una coca de forma ovalada o rectangular. S'estén sobre una llauna greixada fins a deixar-la amb un gruix d'1 cm aproximadament.

Es cobreix amb trossos de fruita confitada i es deixa fermentar a temperatura tèbia durant una mitja hora. S'empolvora amb sucre i es cou al forn fins que esponja i es dauri la superfície.
Hi ha una gran varietat de coques de Sant Joan. Algunes, per exemple, abans de la fruita porten una capa fina de massapà rebaixat amb una mica de clara d'ou. Altres inclouen una capa de crema pastissera o crema catalana. També poden incloure pinyons, ametlles, iogurt, etcètera.










Al Centre de Dia hem comptat amb la presència d'un duo musical , el duo Esmeralda, que en un ambient totalment festiu ens han regalat boleros, pasodobles, rumbes, bachates, i fins a un "Cumpleaños Feliz " dedicat a la nostra estimada Sra. Joaquima, fent-nos ballar i cantar durant tota la tarda sense descans.





Però entre cançó i cançó, ha donat temps de prendre un bon berenar, on la protagonista ha estat la coca, no ha faltat ni la de confiteria ni tampoc l'elaborada pels nostres usuaris i usuàries, que com cada any, s'han superat!


FELIÇ REVETLLA DE SANT JOAN 2015 A TOTS I TOTES

Entrada destacada

Divendres passat es va celebrar l' acte de cloenda del projecte "Connectant Històries" (2016) realitzat conjuntament entre ...